במשק נמכרים שמני הזית של מסיק קיבוץ מגל, המבחר גדול ומבלבל
ביקשנו מהמומחים לעזור לנו להחליט על שמן הזית המועדף עלינו:
מה המשמעות של כתית מעולה?
כתית מעולה דרגת האיכות הגבוהה ביותר לשמני זית.
השמן הופק תחילה בכבישה קרה ועומד בכל התקנים הנדרשים מבחינה כימית.
מתי נערך המסיק ?
המסיק בקיבוץ מגל מתחיל בחודש אוקטובר עם הזן אסקל – גילינו עם השנים שהשמן המופק מהזן הזה יוצא הכי איכותי אם הוא נמסק מוקדם בעונה וכך אנחנו עושים (שנה שעברה הזן זכה בכל הפרסים האפשריים בתחרות טרה אוליבו). המסיק ממשיך לסירוגין (בהתאם להבשלת הזיתים) עד לתחילת / אמצע חודש דצמבר מה שאומר שבמהלך דצמבר בד"כ כבר ניתן לרכוש שמנים חדשים מכל הזנים.
מה ההבדל בין הזנים השונים ?
בארץ ובעולם משווקים שמני זית זניים אשר ממש כמו ביין מכילים שמן מזן ספציפי. ההבדל העיקרי בין הזנים הוא הטעמים המופקים מהזיתים בתהליך אצירת השמן. ישנם זנים מהם מופקים שמנים עדינים מאוד כמו הלצ'ינו והארבקינה וזנים עם טעמים וריחות מאוד דומיננטיים כמו האסקל והקורטינה. לגבי האיכות, בכל השמנים דרגת האיכות, הרכב חומצות השומן והערכים התזונתיים דומים.
מה זה בעצם חומציות? האם ניתן לטעום אותה?
חומציות הינה מדד הבודק את אחוז חומצות השומן החופשיות בשמן
זהו מדד כימי שנבדק במעבדה ולא ניתן לחוש אותו בטעימה
התקן לשמן זית כתית מעולה הינו 0.8% חומציות
טיפים לשמירת שמן הזית –
יש לאחסן את השמן זית במיכלים כהים ואטומים במקום קריר,אסור לאחסן שמן זית במיכלי פלסטיק
שלושת האויבים הטבעיים של שמן הזית הם: אור, חמצן וחום